ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru250g masła5 żółtekszczypta soliok.1kg jabłek2 łyżki posiekanej świeżej miętypół łyżeczki świeżego tymiankułyżka soku z cytrynyskórka z połowy wyparzonej cytrynyWykonanie:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 50 minut.Uwagi:Po wyciągnięciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem.