Wykonanie

Łazanki to dość zwykła, prosta potrawa i szybka do zrobienia. W internecie można znaleźć kilka wersji tego dania. W domu rodzinnym mojego
Męża poznałam wersję z
parówkami i
kapustąkiszoną. Wcześniej łazanek nie jadałam, ale na tyle mi zasmakowały, że teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa.Składniki:0,5 kg
kapusty kiszonejok. 200 g
makaronu łazankiok. 6
parówek z
szynki (93%
mięsa)1
cebulasól,
pieprz,
przyprawa maggi,
vegeta,
liść laurowySposób przyrządzenia:
Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z
wody i drobno kroimy.
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą, dodajemy
liść laurowy,
sól i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie
oleju. Na tej samej patelni smażymy
potem pokrojone w talarki
parówki.Kiedy
kapusta będzie już miękka doprawiamy ją odrobiną
vegety najlepiej naturalnej,
pieprzem oraz sporą ilością
przyprawy maggi, wtedy
kapusta nabierze nie tylko fajnego smaku, ale także ciemniejszego koloru. Do
kapusty dodajemy
parówki z
cebulą.Na samym końcu gotujemy, w osolonej wodzie, al'dente (lub jeśli ktoś woli do miękkości)
makaron łazanki. Wszystko razem mieszamy w garnku i podajemy najlepiej na ciepło.Wskazówki:Do łazanek można dodać
kminek, aczkolwiek ja nie preferuję tej
przyprawy w łazankach, więc jej nie dodaję.