Wykonanie

Składniki:0.5 kg
mięsa (np. biodrówki)1 duża
cebula1
czerwona papryka2 łyżki przecieru lub
koncentratu pomidorowego2 łyżki
mąki pszennej100 g
śmietany 12 %szczypta
koperku do posypania dania na talerzu
olej rzepakowy,
sól i
pieprzSposób przyrządzenia:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki
paprykę i
cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy
wodą ok 0.5 l i gotujemy aż
mięso będzie miękkie (ok. godziny).
Wodę solimy lub dodajemy pół
kostki rosołowej albo np. naturalną
wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub
koncentrat pomidorowy.By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki
mąki,
śmietanę i trochę zimnej
wody. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy do gulaszu, a następnie chwilkę zagotowujemy.Gulasz doskonale smakuje np z
kaszą gryczaną,
ziemniakami bądź z kopytkami. Przepis na kopytka znajduje się na moim blogu w daniach mącznych tutajWskazówki:Aby zagęszczając gulasz nie powstały nam grudki to najlepiej mieszankę z
wody,
mąki i
śmietany przelać przez małe sitko, wtedy będziemy
mieć pewność, że żadna gruda nie wpadnie nam do gulaszu.Danie dla 2-3 osób.