Wykonanie
Sezon na
truskawki czas zacząć ;) Jak nie wykorzystać 4,99 zł/kg?
Shake zapewnił mi śniadanie. Czułam się totalnie najedzona ;)
Przepis na mufinki kukurydziane z
cukierenki, ale zmodyfikowany.Wreszcie skończyłam
mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą.Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje
truskawkęSkładniki na 12 muffinek:200g
mąki pszennej75g
cukru100g
mąki kukurydzianej1 łyżka
proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p)1 łyżeczka
soli3/4 szklanki
mlekapół szklanki
oleju1
jajko12 sztuk drobnego
owocu np.
truskawka,
czereśniaStandardowo mieszamy suche składniki osobno, mokre osobno. Mieszamy lekko razem i nakładamy do foremek. Dodałam jeszcze po
truskawce. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i na kratkę do ostygnięcia.Całkiem fajnie smakują z jakimś
jogurtem.
Składniki na ok. 0 , 5 l shake'a:- 2 "garści"
truskawek- szklanka
mleka- szklanka
jogurtu naturalnego- 3 łyżki
cukru (w zależności od słodkości
owoców)+ opcjonalnie
bananWszystko przełożyć do miksera lub wysokiego naczynia i zblendować. Najlepiej pić od razu, po trzymaniu w lodówce chyba trochę "opada" ;)