Wykonanie
Ostatnio u mnie sporo
drożdżowego. Myślę, że za moje zamiłowanie do tego typu wyrobów muszę "winić" moją Babcie
Kasię, która bez książki kucharskiej, zeszytu, wagi i innych miarek robiła nietuzinkowe
drożdżowe wypieki. W całym domu, a nawet na podwórku unosił się zapach ciepłego drożdżowca z kruszonką. Zawsze czekały dwie formy... hmm nie musiały czekać! Całe dzieciństwo byłam rozpieszczana takimi cudownościami, więc jak mam nie
mieć słabości do wyrobów
drożdżowych... Dziś, gdy babci już nie ma trzeba radzić sobie samemu, stąd propozycja dla takich samych miłośników jak ja- RACUCHY. Pyszne i chrupiące. Przepis na te cudeńka podpatrzyłam na Moje Wypieki, ale nieco go zmodyfikowałam. Gorąco polecam!

Przepis jest świetny. Z
ciastem pracuje się przyjemnie. (Choć nie ma przy nich dużo pracy). Dzięki serkowi wiejskiemu są delikatnie wilgotne, a dzięki
jabłkom kwaskowe.SKŁADNIKI:0,5 kg
mąki pszennej ( u mnie tortowa)50 g
drożdży świeżych100 g
serka wiejskiego1,5 szklanki lekko podgrzanego
mleka2 łyżki
cukru ( u mnie pół na pół z wanilinowym)szczypta
soli1
jajko2
jabłkaWYKONANIE:Do dużej miski przesiać
mąkę. W
mące zrobić dołek i wkruszyć do niego
drożdże, zasypać
cukrem i zalać (tylko
drożdże z
cukrem, nie mieszać z
mąką), 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w kostkę
jabłka.Do
mąki z
drożdżami dodać
jajko,
serek, szczyptę
soli i resztę
mleka. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Pod koniec dodać pokrojone
jabłka i wymieszać. (Ciasto powinno być dość klejące i luźne).Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1 , 5 h. Ciasto podwoi swoją objętość.Na patelni rozgrzać nie za dużą ilość
oleju i za pomocą dwóch łyżek umoczonych w ciepłej wodzie (żeby ciasto łatwiej się zsuwało) nabierać porcję i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.( Racuchy wyrastają, więc powinno się je smażyć na nie za dużym ogniu (mocy), ponieważ spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe.)Podawać posypane
cukrem pudrem ( u mnie dodatkowo
serek homogenizowany i
dżem z
porzeczek).Z podanych porcji wyszło 2 duże talerze racuchów.



