Wykonanie

Trzeba być chyba wyjątkowym dzieckiem, by lubić i bez zastrzeżeń jeść
szpinak. Pamiętam, jak sama patrzyłam na niego z obrzydzeniem, chociaż ostatecznie przekonał mnie do niego Popeye, jako że już po zjedzeniu jednej puszki tej zieloności magicznie rósł duży i silny. A, Bóg wie, ja bardzo chciałam szybko urosnąć. Jako filigranowy maluch, miałam kiedyś nawet niewdzięczne przezwisko "Krasnal".I nie chcę nawet dociekać, czy to działo się naprawdę, czy tylko hulała moja bujna, dziecięca wyobraźnia, od razu po
szpinakowym obiedzie czułam się niezwyciężona i...wyższa.Tak jak Popeye udało się jakoś pokonać moje (nie do końca uzasadnione) uprzedzenia, to dieta wegetariańska pozwoliła mi w pełni odkryć potencjał
szpinaku i bezwarunkowo go pokochać.Niestety
szpinak nadal ma swoich zagorzałych przeciwników, zwłaszcza wśród męskiej części globu,
między nimi twardo stoi też mój Marcin. Uff...trochę chyba ryzykuję tym przepisem.Chociaż wczoraj skrzywił się na sam dźwięk słowa "zupa szpinakowa ", to po zjedzeniu (całej miseczki!!!) ogłosił..." moja idealna dziewczyna, nawet
szpinak umie dobrze przyrządzić". I to ostatecznie przekonało mnie, że warto ten przepis zamieścić. Bo sami powiedzcie, co
daje większą radość i satysfakcję dla kucharza - przyrządzenie
ciasteczek dla miłośnika słodkości czy stworzenie dania z ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego przeciwnika...?PYSZNA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA


Składniki:450g
szpinaku mrożonego (1 opakowanie)3 łyżki
kaszy manny4
jajkaok. 4 ząbki
czosnku (ja dodałam swojskie, malutkie więc było ich około 8,9)4 łyżki
śmietanki 30 % (jeśli chcesz)
sól i
pieprz (jeśli potrzebne)Przygotowanie:Ugotuj
jajka na twardo. Obierz je ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.Zagotuj litr rosołu z
kurczaka.
Kaszę mannę rozprowadź w szklance zimnej
wody. Jeśli wsypiesz ją bezpośrednio do zupy, brzydko się poskleja.Kiedy rosół się zagotuje, wlej szklankę
kaszy manny i gotuj wszystko 15 minut.Dodaj
szpinak, zmniejsz ogień na minimalny, tylko tak, by
szpinak się rozpuścił. Wciśnij ząbki
czosnku (do smaku). Dodaj
śmietankę,
sól i
pieprz, jeśli chcesz.Smacznego!PaulinaP.S. Próbowaliście już
oleju kokosowego? Podzielcie się wrażeniami!Popularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!