Wykonanie

Kilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną
żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów plus ogromny apetyt na coś słodkiego zrodziły ten oto przepis. Jest w nim zawarte wszystko, co uwielbiam, no i oczywiście, duża dawka miłości;) Taki trochę świąteczny, więc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego menu. Goście na pewno będą zachwyceni a Wy nie spędzicie całego dnia "w garach".
Maliny są tylko ozdobą, w przypływie inspiracji wrzuciłam ich kilka na wierzch ciasta, już po upieczeniu. Zaskakująco wpasowują się w smak, więc jeśli macie je pod ręką, nie wahajcie się ich wykorzystać.



Składniki:5 średnich
jabłek, ekologicznych1 szklanka
żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4
mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki
brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego
cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego
masłaNA CIASTO: 4
jajka, 1 szklanka
brązowego cukru, 3/4 szklanki
mąki pszennej, 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki
margaryny, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki : wymieszaj
mąkę,
cukier i
cynamon w średniej miseczce, Posiekaj
masło, wrzuć do miseczki i wymieszaj składniki tak, by powstały małe grudki
masła, oblepione mieszaniną
mąki,
cukru i
cynamonu. Wstaw do lodówki.Obierz i pokrój
jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i
skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto : w większej misce ubij
jajka z
cukrem, dodaj
mąkę, proszek, rozpuszczoną
margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno.Na masę wykładaj
jabłka, robiąc z nich
okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część
żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na
jabłka. Ułóż następną warstwę
jabłek, wysyp kolejną część
żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania
owoców.Zalej
jabłka ciastem.Górę ciasta posyp
cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej ją do masy.Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 15 minut.Smacznego!PaulinaA już w przygotowaniu...


...