ßßß
Składniki5 jajek3 szklanki białej mąki1 i 1/4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia3 i 1/2 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka coli1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny1/2 szklanki rumuWykonanie1) Ubij mikserem jajka z 1 i 1/2 szklanki cukru, i stopniowo dodawaj mąkę. Dolewaj oleju, kiedy ciasto będzie już za suche. Dosyp proszek do pieczenia.2) Podziel ciasto na 2 części; do pierwszej dodaj colę, do drugiej rum i sok z cytrusa. Nastaw piekarnik na 200 stopni.3). Wlej ciasto do brytfanki - kropla ciasta colowego, na to kropla rumowego, i tak dalej - tak, jakbyśmy robili ciasto 'zebra'.4). Piecz przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 180 i piecz następne pół godziny. W tym czasie pozostałą część cukru roztop w garnuszku.5) Gorące ciasto polej karmelem. Krój, gdy całkowicie ostygnie.Ciasto niestety jest bombą kaloryczną (356 kcal na kawałek, jeśli pokroimy na 12 części), ale jest przepysznym dodatkiem do letniego, swingujące obiadu przy dźwiękach muzyki latynoskiej.