ßßß Cookit - przepis na Ciasto Cuba Libre

Ciasto Cuba Libre

nazwa

Wykonanie

Cuba Libre to drink, którego chyba nie trzeba przedstawiać. Rum, cola i limonka to standardowy miks, ktry zna każdy przyzwoity barman na świecie. Powstał on w 1900 roku na Kubie, w mieście Hawana; połączone symboliczne dla obu stron konfliktu militarnego składniki (rum - Kuba, cola - USA) i nazwano na cześć Wolnej Kuby. To ciasto pierwszy raz upiekłam wieki temu na tzw. damski posiad, i odniosło niebywały sukces.
Składniki
5 jajek
3 szklanki białej mąki
1 i 1/4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
3 i 1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka coli
1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny
1/2 szklanki rumu
Wykonanie
1) Ubij mikserem jajka z 1 i 1/2 szklanki cukru, i stopniowo dodawaj mąkę. Dolewaj oleju, kiedy ciasto będzie już za suche. Dosyp proszek do pieczenia.
2) Podziel ciasto na 2 części; do pierwszej dodaj colę, do drugiej rum i sok z cytrusa. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
3). Wlej ciasto do brytfanki - kropla ciasta colowego, na to kropla rumowego, i tak dalej - tak, jakbyśmy robili ciasto 'zebra'.
4). Piecz przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 180 i piecz następne pół godziny. W tym czasie pozostałą część cukru roztop w garnuszku.
5) Gorące ciasto polej karmelem. Krój, gdy całkowicie ostygnie.
Ciasto niestety jest bombą kaloryczną (356 kcal na kawałek, jeśli pokroimy na 12 części), ale jest przepysznym dodatkiem do letniego, swingujące obiadu przy dźwiękach muzyki latynoskiej.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/ciasto-cuba-libre.html