Wykonanie
Cuba Libre to
drink, którego chyba nie trzeba przedstawiać.
Rum, cola i
limonka to standardowy
miks,
ktry zna każdy przyzwoity barman na świecie. Powstał on w 1900 roku na Kubie, w
mieście Hawana; połączone symboliczne dla obu stron konfliktu militarnego składniki (
rum -
Kuba, cola - USA) i nazwano na cześć Wolnej
Kuby. To ciasto pierwszy raz upiekłam
wieki temu na tzw. damski posiad, i odniosło niebywały sukces.

Składniki5
jajek3 szklanki białej
mąki1 i 1/4 łyżeczki do
herbaty proszku do pieczenia3 i 1/2 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka coli1/2 szklanki
soku z limonki lub
cytryny1/2 szklanki
rumuWykonanie1) Ubij mikserem
jajka z 1 i 1/2 szklanki
cukru, i stopniowo dodawaj
mąkę. Dolewaj
oleju, kiedy ciasto będzie już za suche. Dosyp
proszek do pieczenia.2) Podziel ciasto na 2 części; do pierwszej dodaj colę, do drugiej
rum i sok z
cytrusa. Nastaw piekarnik na 200 stopni.3). Wlej ciasto do brytfanki - kropla ciasta colowego, na to kropla
rumowego, i tak dalej - tak, jakbyśmy robili ciasto 'zebra'.4). Piecz przez 20 minut, po czym skręć temperaturę do 180 i piecz następne pół godziny. W tym czasie pozostałą część
cukru roztop w garnuszku.5) Gorące ciasto polej karmelem. Krój, gdy całkowicie ostygnie.Ciasto niestety jest bombą kaloryczną (356 kcal na kawałek, jeśli pokroimy na 12 części), ale jest przepysznym dodatkiem do letniego, swingujące obiadu przy dźwiękach muzyki latynoskiej.