ßßß
Składniki1/4 główki sałaty lodowej1 marchewkagarść świeżych liści bazylii (tych malutkich, z wierzchu roślinki)pół szklanki nasion słonecznika1 łyżka stołowa śmietany niskoprocentowej (lub oliwy, wtedy uzyskamy wersję vege)2 łyżki stołowe soku cytrynowego1 łyżka stołowa muszyniankiszczypta estragonuząbek czosnkuWykonanie:1) Wlej do małego słoiczka wodę, śmietanę i sok cytrynowy, wsyp estragon i wciśnij ząbek czosnku. Wstrząśnij solidnie, odstaw do lodówki (moja flagowa metoda na mieszanie sosów sałatkowych <3 )2) Porwij/potnij sałatę na kawałki, porwij bazylię, zetrzyj umytą ale nieobraną marchew na grubych oczkach, dosyp słonecznik i wymieszaj wszystko dokładnie.3)Polej sałatkę sosem i voila!Sałatka szczególnie polecana jako danie na lato: jest pełna dobrych tłuszczów nienasyconych (słonecznik), witamin A, C i E (sałata, marchew, cytryna), ma w sobie nieco białka (śmietana, słonecznik) i syci. Jest również dobrym źródłem błonnika!