Wykonanie
PDF

Po środowym schabie zostały nam jeszcze niewykorzystane plastry. Dlatego też wczoraj postanowiłam je wykorzystać i zrobić coś wykwintnego, ale zarazem bardzo prostego. Można go podać zarówno z
ziemniakami jak i frytkami oraz ulubioną surówką.Składniki:2 plastry
schabu (grubość ok 2 cm)2 plastry
serka topionego lub żółtego2 gałązki
pietruszkisólpieprz biały3/4 szklanki
mąkiłyżeczka
imbiruserek topiony śmietankowy (200 gr)
mlekoPrzygotowanie:1.
Schab rozbijamy na grubość ok. pół centymetra. Solimy i
pieprzymy z jednej strony. Układamy na nim
serek złożony w kwadrat i gałązkę
pietruszki a następnie zawijamy jak klasyczny zraz.2.
Mąkę mieszamy z
imbirem, dużą szczyptą
soli i
pieprzu. W miseczkę wlewamy szklankę
wody.
Schab panierujemy:
woda,
mąka,
woda,
mąka. Następnie smażymy na
oleju z obu stron aż się zrumieni. Podlewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie.3. W garnku gotujemy szklankę
mleka. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wrzucamy porwany na kawałki
serek i rozpuszczamy aż do kremowej konsystencji.
Mąkę i
wodę od panierowania rozrabiamy razem. Sos wstawiamy ponownie na ogień. I doprowadzamy do wrzenia. Następnie zaciągamy sos
mąką i gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
białym pieprzem i
solą.4.
Schab podajemy polany sosem z ulubionymi dodatkami.RADA:
schab można zalać sosem w naczyniu żaroodpornym i zapiec.Smacznego!!!PDF