Wykonanie
Mając resztki w lodówce też można przyrządzić coś smacznego do
kawy. Nie wierzycie? To musicie przeczytać poniższy przepis na
ciasteczka bez
jajek, bez
mleka, za to o pysznym
pomarańczowym smaku. Dodatkowa informacja: jeśli nie macie
pomarańczy możecie użyć
cytryny ;)Zapraszam na kolejny przepis na
ciasteczka w 30 minut :)

Ilość składników na około 50 sztuk
herbatników.S kładniki:*2 łyżki startej na drobnych oczkach skórki z
pomarańczy*2 łyżki soku z
pomarańczy (zdusiłam ręką kawałek
pomarańczy, aby uzyskać sok)*2 łyżka
oleju rzepakowego*1 łyżka
cukru pudru waniliowego (zmieliłam zwykły
cukier waniliowy z młynku do
kawy z czasów PRL)*2 łyżki
cukru pudru białego*1/4 zimnej kostki
margaryny lub
masła*3/4 szklanki o pojemności 350 ml
mąki pszennej + trochę do podsypywaniaPrzygotowanie:Do miski wrzucam wszystkie składniki i ucieram mikserem, aż powstanie coś na kształt kruszanki (mniejsze i większe grudki ciasta). Następnie wszystko zagniatam ręką w jedną kulę (jeżeli ciasto jest zbyt lepkie dodaję po trochę
mąki, aż ciasto przestanie się lepić, ale nadal będzie sprężyste i łatwo będzie się dzielić. Dla tych coś już kiedyś coś piekli: ciasto musi
mieć konsystencje jak na kruszankę ;) ).Piekarnik nagrzewam na 170 st. C z termoobiegiem.Całe ciasto rozwałkowuję na grubość 3-4 mm i wycinam kształty kieliszkiem, można też pociąć nożem na dowolne kształty (jeszcze szybsza metoda).Gotowe
herbatniki układam na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego i wkładam blachę na środkową półkę.Piekę 9-10 minut, kontrolując czy
ciasteczka się zbytnio nie z brązowiły, powinny
mieć złocisty kolor.Upieczone wyciągam i odkładam do wystudzenia.Podaję do
herbaty lub
kawy.Smacznego!