Wykonanie
Lubię piec, ale ciężko podchodzę do ciast, które trzeba ugniatać ręcznie. Dlatego nic nie cieszy mnie jak przygotowywanie ciast "jednomiskowych" - wystarczy wrzucić składniki, wymieszać mikserem, a
potem tylko wlać masę do formy i do piekarnika. Jeśli też tak macie, to przypadnie Wam do gustu przepis na szybki sernik bez
spodu (dla fanów ciast ze
spodem dobra wiadomość - masę można również wylać na spód, np. pokruszone
herbatniki z
masłem). Sernik jest pyszny!

Ilość składników na formę 25 x 30 cmJeśli wolicie grubsze serniki, wystarczy zmniejszyć formę, do której wlejecie masę
serową. Przyznam, że nie mam tortownicy o średnicy około 20 cm, a taka byłaby najlepsza na ten sernik.Składniki:*
masło lub
margaryna do pieczenia (200 g)*
cukier (250 g)*3
jajka*1 opakowanie
przyprawy do sernika i mas
serowych (użyłam Kamis'a, ale może inne
marki też mają taką
przyprawę)*2 opakowanie budyniu
waniliowego*
twaróg do sernika w wiaderku lub w kostkach - należy 2
razy przemielić (1000 g)*3 łyżki
mąki (jeżeli używacie
twarogu w wiaderku)Przygotowanie:To miski wrzucam pokrojoną w mniejsze kawałki
margarynę,
cukier,
jajka,
budyń i
przyprawę do sernika - miksuję, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.Dodaję
twaróg i miksuję razem. (Użyłam
twarogu z wiaderka, więc dodaję
mąkę do zagęszczenia masy i mieszam do połączenia).Formę wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę sernika.Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 150 st. C z termoobiegiem na około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony sernik wyciągam z formy po 30 minutach od końca pieczenia i zostawiam na kratce do ostudzenia.Chłodny sernik można posypać
cukrem pudrem z wierzchu, oblać lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego!