Wykonanie
Nie należę do fanatyków czerwonego
mięsa, za to mój Mąż tak. Raz na jakiś czas serwuję mu w domowym zaciszu hamburgera w
bułce z dodatkami, nie byle jakimi, wszak mój Mąż lubi tylko ostre warzywa, koniecznie bez
pomidora. Zupełnie odwrotnie, niż ja. Jak widzicie, nasze upodobania kulinarne nieco się różnią, ale nie przeszkadza mi to w przygotowaniu jego ulubionych dań. Hamburger może stać się cheeseburgerem, jeśli do kanapki dołożycie plasterki
żółtego sera. Ogólnie wariacji
smakowych jest wiele. Wszystko to tylko kwestia gustu i zawartości lodówki.

Ilość składników na 5 hamburgerów.Składniki:sos:*4 łyżki
majonezu*2 łyżeczki
musztardy dijon*2 łyżeczki drobno posiekanej
czerwonej cebuli*1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego*1 łyżeczka
cukrukanapka:*
mięso mielone wołowe 100% (500 g)*ulubione warzywa (u mnie
oliwki, papryczka j alapeño,
czerwona cebula)*5
bułek do hamburgerówPrzygotowanie:Przygotowuję sos do hamburgerów. W miseczce umieszczam
majonez,
musztardę, posiekaną
cebulę,
czosnek i
cukier. Wszystko dokładnie mieszam łyżką, aż do połączenia składników. Gotowy sos odstawiam do lodówki.Zajmuję się przygotowaniem
mięsa. Dzielę mielone na pięć 100 gramowych porcji (użyłam do tego wagi, ale można też "na oko"). Każdą porcję ugniatam w dłoniach w zbitą kulę (trwa to około minuty przy każdej porcji). Następnie porcję
mięsa kładę na deskę i rozgniatam, tak aby
mięso miało około 1 cm wysokości.Rozgrzewam patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu i kładę wcześniej przygotowaną porcję
wołowiny na patelnię (najlepeij
mięso położyć z
boku, aby zostało miejsce na tostowanie
bułki). Na przyszłego hamburgera nakładam metalowy mały garnek i wstawiam do niego pełen słoik czegoś ciężkiego, np.
ogórków. (Chodzi o to, aby
mięso było dobrze doduszone od góry i się nie wybrzuszyło.) Z każdej strony smażę około 2,5 minuty na średnim ogniu.Podczas ostatniej minuty smażenia, przekrawam
bułkę na pół i środkiem kładę na suchą patelnie, aby
pieczywo się z tostowało.Kiedy
bułka i
mięso są gotowe, ściągam je z patelni.Spód
bułki smaruję wcześniej przygotowanym sosem, na to kładę plasterek
czerwonej cebuli, gorącego hamburgera, następnie pokrojoną papryczkę, połówki
oliwek, sos i wierzch
bułki.Hamburger najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu w zestawie z colą.Smacznego!