ßßß Cookit - przepis na Prawdziwy domowy hamburger

Prawdziwy domowy hamburger

nazwa

Wykonanie

Nie należę do fanatyków czerwonego mięsa, za to mój Mąż tak. Raz na jakiś czas serwuję mu w domowym zaciszu hamburgera w bułce z dodatkami, nie byle jakimi, wszak mój Mąż lubi tylko ostre warzywa, koniecznie bez pomidora. Zupełnie odwrotnie, niż ja. Jak widzicie, nasze upodobania kulinarne nieco się różnią, ale nie przeszkadza mi to w przygotowaniu jego ulubionych dań. Hamburger może stać się cheeseburgerem, jeśli do kanapki dołożycie plasterki żółtego sera. Ogólnie wariacji smakowych jest wiele. Wszystko to tylko kwestia gustu i zawartości lodówki.
Ilość składników na 5 hamburgerów.
Składniki:
sos:
*4 łyżki majonezu
*2 łyżeczki musztardy dijon
*2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli
*1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
*1 łyżeczka cukru
kanapka:
*mięso mielone wołowe 100% (500 g)
*ulubione warzywa (u mnie oliwki, papryczka j alapeño, czerwona cebula)
*5 bułek do hamburgerów
Przygotowanie:
Przygotowuję sos do hamburgerów. W miseczce umieszczam majonez, musztardę, posiekaną cebulę, czosnek i cukier. Wszystko dokładnie mieszam łyżką, aż do połączenia składników. Gotowy sos odstawiam do lodówki.
Zajmuję się przygotowaniem mięsa. Dzielę mielone na pięć 100 gramowych porcji (użyłam do tego wagi, ale można też "na oko"). Każdą porcję ugniatam w dłoniach w zbitą kulę (trwa to około minuty przy każdej porcji). Następnie porcję mięsa kładę na deskę i rozgniatam, tak aby mięso miało około 1 cm wysokości.
Rozgrzewam patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu i kładę wcześniej przygotowaną porcję wołowiny na patelnię (najlepeij mięso położyć z boku, aby zostało miejsce na tostowanie bułki). Na przyszłego hamburgera nakładam metalowy mały garnek i wstawiam do niego pełen słoik czegoś ciężkiego, np. ogórków. (Chodzi o to, aby mięso było dobrze doduszone od góry i się nie wybrzuszyło.) Z każdej strony smażę około 2,5 minuty na średnim ogniu.
Podczas ostatniej minuty smażenia, przekrawam bułkę na pół i środkiem kładę na suchą patelnie, aby pieczywo się z tostowało.
Kiedy bułka i mięso są gotowe, ściągam je z patelni.
Spód bułki smaruję wcześniej przygotowanym sosem, na to kładę plasterek czerwonej cebuli, gorącego hamburgera, następnie pokrojoną papryczkę, połówki oliwek, sos i wierzch bułki.
Hamburger najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu w zestawie z colą.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/08/prawdziwy-domowy-hamburger.html