Wykonanie
Lekkie danie idealne na śniadanie. Ponieważ do smażenia nie użyłam tłuszczu (smażone na patelni teflonowej)
mogę śmiało
rzec, że jest dietetyczne (np. faza II Dukana). Omlet można faszerować innymi dodatkami, na przykład dodać
szczypiorek,
cebulę,
szynkę,
pieczarki. Wystarczy, że zaglądniecie do lodówki i coś na pewno znajdziecie ;) Danie z
serii minuta trzy.Z podanych niżej składników można przygotować 1 porcję.
Składniki:*2
jajka*1 łyżka posiekanego
rozmarynu*1 mały
pomidor*
sól do smakuPrzygotowanie:
Pomidora kroję w plasterki, a następnie dzielę plasterki na połowy.
Jajka wbijam do kubka i roztrzepuję widelcem, tak, aby
żółtko wymieszało się z
białkiem.Rozgrzewam teflonową (może być też ceramiczna) patelnię, na którą wsypuję trochę
soli.Wlewam roztrzepane
jajka, tak aby cały dół patelni został zakryty.Gdy omlet zaczyna się ścinać posypuję go
rozmarynem, a na jedną połowę kładę plasterki
pomidora. Delikatnie za pomocą drewnianej, płaskiej łyżki podważam omlet od strony, na której nie ma
pomidorów i składam go na pół. Smażę jeszcze 30 sekund i przekładam gotowy omlet na talerz.Może udekorować omlet pozostałymi plasterkami
pomidora lub posypać
solą. Najlepiej smakuje gorący.Smacznego!