Wykonanie
Zdarzyło się Wam przypomnieć o
pieczywie po kilku dniach, kiedy straciło już swoją świeżość? Nie rzadko posądzić można by je o pretendowanie w konkursie kamienia roku. Jeśli nie ma na nim jeszcze pleśni, da się uratować ;) i przyrządzić z niego szybkie śniadanie lub kolacje. Naprawdę nie trzeba wiele, by ożywić starą
bułkę.

Ilość składników na 4 połówki
bułki.Składniki:*1
jajko*1 łyżka
masła lub
oleju rzepakowego*
sól,
pieprz*opcjonalnie
zioła, np.
rozmaryn,
bazylia,
oreganoPrzygotowanie:Przekrawam
bułki na pół.Do miseczki rozbijam
jajko, wsypuję
sól,
pieprz (opcjonalnie ulubione
zioła) i wszystko razem roztrzepuję widelcem, aż
żółtko jajka połączy się z
białkiem.Na rozgrzaną patelnie wrzucam
masło i rozpuszcza.Połówkę
bułki zamaczam środkiem w roztrzepanym
jajku i kładę (częścią z
jajkiem w dół) na rozgrzanej patelni. Powtarzam czynność dla wszystkich połówek.Smażę na średnim ogniu, aż
jajko się zetnie (około 2-3 minut).Odwracam
bułkę (wierzchem do dołu) i smażę jeszcze 30 sekund.Podaję ciepłe. Można dodać
pomidor,
ogórek, polać
keczupem,
majonezem (co kto lubi).Smacznego!