Wykonanie
Mój Narzeczony bardzo lubi piernik, postanowiłam więc go zrobić, ale nie konwencjonalnie, czyli jako muffinki. Wykorzystałam foremki do muffinek ręcznie robione, które zaproponowała Amelia na swoim blogu. Moje muffinki były polane rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą i lukrem, ale do zdjęcia przetrwała tylko jedna ;)
Składniki:- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
miodu (naturalny jest najlepszy)- 125g margaryny/masła- 6
jajek- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu-
przyprawa do piernikaPrzygotowanie.Margarynę/masło rozpuszczam w garnuszku razem z
miodem i
cukrem. Po ostygnięciu, przelewam do wysokiej miski i dodaję
jajka,
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika i
cynamon. Wszystko mieszam mikserem do połączenia. Do przygotowanych wcześniej foremek, wrzucam po 2 łyżki ciasta, tak aby 3/4 wysokości foremki były zapełnione. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekę 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu i ostudzeniu muffinek, polewam je roztopioną na łaźni
wodnej czekoladą (może być dowolny rodzaj, nawet
czekolada z dodatkami, np. z
orzechami) oraz lukrem zrobionym z
cukru pudru,
wody i kilku kropli
soku z cytryny. Polane babeczki dekoruję jeszcze posypką i gotowe.Smacznego!