Wykonanie
Za oknem zimowo, mikołajki były więc
pora zacząć zbierać na blogu przepisy na świąteczne pyszności :) Po prawej stronie macie specjalną obrazkową etykietkę, która przenosi was wprost do pomysłów a święta a ja od dziś zaczynam wstawianie nowych, tradycyjnych pomysłów na święta :)Pierwszy typowo świąteczny pomysł, przenoszący w świat dzieciństwa i przywołujący wspomnienia to bez wątpienia pierniczki :) Tradycyjny przepis mojej babci..Pierniczki

1 kg
mąki300g
cukru250g
miodu150 g tłuszczu4
jajka15g
amoniaku15g
sody0,5 szklanki
śmietany lub
zsiadłego mleka.zapachy:
cynamon,
przyprawa do piernika,
kakao,
pieprz,
kawa naturalna.
Miód,
cukier, tłuszcz, zapachy włożyć do garnka i chwilę gotować. Z 20- 50 g
cukru przygotować karmel i rozprowadzić do jednolitej masy, wlać karmel do gotującego się płynu. Ostudzić mieszając.Gdy przestygnie dodać rozbite
jajka ze
śmietaną lub
mlekiem. Następnie wsypać
sodę,
amoniak- ciągle mieszając.Gdy jeszcze jest ciepłe dodać
mąkę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste. Można zostawić do następnego dnia.

Wyrobić ciasto i wałkować na grubość 0 , 5 cm.Wycinać dowolne kształty.

Piec ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni.
