ßßß Cookit - przepis na kruche rogaliki migdałowe

kruche rogaliki migdałowe

nazwa

Wykonanie

2 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
łyżka mielonych migdałów
łyżka śmietany
mielone migdały do posypania
dżem, np. truskawkowy
jajko
do miski wsypać mąkę, dodać posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny,
ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować w kształt koła, pokroić na 8 części, na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć (od szerszego do węższego),
ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać mielonymi migdałami, czynność powtórzyć z pozostałym ciastem,
piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/09/kruche-rogaliki-migdaowe.html