Wykonanie
biszkopt:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octumasa:
biała czekolada100 g wiórek
kokosowychśmietana kremówka 300 g
śmietana-fixmigdały do dekoracji
sok pomarańczowy do nasączenia
biszkopta1.
Żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawićdo wyrośnięcia,2.
Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. Dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek,4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,5.
Czekoladę rozpuścić w rondelku, trochę ostudzić,6. Kremówkę ubić, dodać
śmietana-fix,
czekoladę ubijać, podzielić na 3 części, do dwóch dodać
wiórki kokosowe i wymieszać (
śmietanę bez wiórek używamy do dekoracji),7. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, nasączyć
sokiem, pierwszy blat posmarować jedną częścią
śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować drugą częścią
śmietany, przykryć trzecim blatem,8. Boki
tortu i wierzch przykryć cienką warstwą
śmietany,
migdały uprażyć na patelni, wyłożyć boki, wierzch ozdobić za pomocą szprycy.