ßßß Cookit - przepis na tort RAFAELLO

tort RAFAELLO

nazwa

Wykonanie

biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu
masa:
biała czekolada
100 g wiórek kokosowych
śmietana kremówka 300 g
śmietana-fix
migdały do dekoracji
sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta
1. Żółtka, proszek do pieczenia i ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić
do wyrośnięcia,
2. Białka ubić z cukrem na puszystą masę,
3. Dodać obie mąki ubijać, następnie dodać olej i na koniec masę z żółtek,
4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,
5. Czekoladę rozpuścić w rondelku, trochę ostudzić,
6. Kremówkę ubić, dodać śmietana-fix, czekoladę ubijać, podzielić na 3 części, do dwóch dodać wiórki kokosowe i wymieszać (śmietanę bez wiórek używamy do dekoracji),
7. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części, nasączyć sokiem, pierwszy blat posmarować jedną częścią śmietany, przykryć drugim blatem, posmarować drugą częścią śmietany, przykryć trzecim blatem,
8. Boki tortu i wierzch przykryć cienką warstwą śmietany, migdały uprażyć na patelni, wyłożyć boki, wierzch ozdobić za pomocą szprycy.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/08/tora-rafaello.html