Wykonanie
Ciasto do tych
rogali nie jest słodkie, gdy ż du ż o
cukru zawiera ju ż d ż em.
Rogale s ą idealne w smaku, mo ż na
zrobi ć du ż e b ą d ź ma ł e w zale ż no ś ciod upodobania. Z ciasta mo ż na upiec równie ż paszteciki,
bułki albo ciasto dro ż d ż owe np. z
jabłkami.Ciasto:4,5 szklanki
mąki2
jajka5 dag
drożdży½ szklanki
cukru1 szklanka ciepłego
mleka½ szklanki
oleju2 płaskie łyżeczki
solikostka
masłanadzienie:
dżem truskawkowypolewa:trochę
wodypół szklanki
cukru pudrubarwnik spożywczy różowy(polewa może być również biała, można posypać
rogale tylko
cukrem pudrem)1. do
mąki dodać rozpuszczone
drożdże w
mleku,
cukier,
jajka,
sól. Składnikilekko wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, dodać
olej i wyrabiać dalej,2. odstawić na pół godziny,3. dodać
margarynę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny),4. ciasto rozwałkować (ja używam stolnicy silikonowej) powycinać trójkąty, rozsmarować nadzienie na ciasto, zwijać rogaliki zaczynamy szerszej części5. ułożyć
rogale na blaszce i piec w tem.180 stopni 20-25 minut aż się zarumienią.