ßßß Cookit - przepis na ROGALE Z DŻEMEM

ROGALE Z DŻEMEM

nazwa

Wykonanie

Ciasto do tych rogali nie jest słodkie, gdy ż du ż o cukru zawiera ju ż d ż em. Rogale s ą idealne w smaku, mo ż na zrobi ć du ż e b ą d ź ma ł e w zale ż no ś ci
od upodobania. Z ciasta mo ż na upiec równie ż paszteciki, bułki albo ciasto dro ż d ż owe np. z jabłkami.
Ciasto:
4,5 szklanki mąki
2 jajka
5 dag drożdży
½ szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
½ szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
kostka masła
nadzienie:
dżem truskawkowy
polewa:
trochę wody
pół szklanki cukru pudru
barwnik spożywczy różowy
(polewa może być również biała, można posypać rogale tylko cukrem pudrem)
1. do mąki dodać rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jajka, sól. Składniki
lekko wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, dodać olej i wyrabiać dalej,
2. odstawić na pół godziny,
3. dodać margarynę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny),
4. ciasto rozwałkować (ja używam stolnicy silikonowej) powycinać trójkąty, rozsmarować nadzienie na ciasto, zwijać rogaliki zaczynamy szerszej części
5. ułożyć rogale na blaszce i piec w tem.180 stopni 20-25 minut aż się zarumienią.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/01/drozdzowe-rogale-z-dzemem.html