Wykonanie

Rosół z
kury z
makaronem własnej roboty(porcja dla 4 osób)Rosółpół
kury2,5 l
wodycebula2 średnie marchwie
natka pietruszkiseler (korzeń)
maggi (świeża)
sólpieprzkurę umyć, podzielić na porcje, zalać zimną
wodą, zagotować, pogotować ok. 30 minut i odszumować.dodać całe marchwie,
cebulę,
seler gotować godzinę na wolnym ogniu (w razie potrzeby dłużej) w tym czasie przygotować
makaron.
Makaron0,5 kg
mąki3
jajkawodasólNa stolnicę przesiać
mąkę, dodać resztę składników i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (
wodę dodawać w miarę potrzeby).Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm i przepuścić przez maszynkę do
makaronu albo zwinąć w rulon i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.



Rosół podawać z
makaronem, kawałkami ugotowanej
marchwi i posypać posiekaną
natką pietruszki .