Wykonanie
Greckie smaki, greckie życieBlog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.poniedziałek, 16 września 2013Niezwykle prosty do przygotowania. Aromatyczne, wilgotne i bardzo, bardzo greckie.Składniki:1 i 1/2 szklanki
oliwy1 i 1/2 szklanki
soku pomarańczowego1 i 1/2 szklanki
cukru2-3 łyżki
koniaku1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka startych
goździków1/2 filiżanki
orzechów włoskich1/2 filiżanki
rodzynek65 dkg
mąki (5 i 1/2 filiżanki)ziarno
sezamowe,
oliwa lub
masło roślinne do smarowania formy
Oliwę mieszamy z
sokiem pomarańczowym i
cukrem. Dodajemy
sodę rozpuszczoną w
whisky (ja
whisky zastąpiłem
rumem), mieszamy. Dodajemy
cynamon,
goździki i ciągle mieszając dosypujemy
mąkę. Na koniec dodajemy
rodzynki oraz
orzechy. Wszystko miksujemy. Średniej wielkości formę smarujemy
oliwą (lub
masłem roślinnym) i wlewamy do niej ciasto. Posypujemy obficie
sezamem. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze około 180 stopni.Przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia
Souli.