Wykonanie
Czasami zdarza się nam ugotować za dużo
ryżu z którym
potem nie ma co zrobić. Podany przepis świetnie wychodzi właśnie z takim "wczorajszym"
ryżem.Składniki:-wcześniej ugotowany
ryż-
jajka-warzywa, do wyboru zgodnie z upodobaniami ja polecam:
cebula,
marchew,
cukinia,
zielony groszek oraz
pieczarki-
sól,
pieprz-
olej lub
masłoPrzygotowanie:Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy w kolejności od najtwardszego (
Cebula zawsze pierwsza do zeszklenia) aż do momentu aż wszystkie będą miękkie (
pieczarki są gotowe gdy wyparuje cały sok który początkowo się z nich wytrąca) . Dodajemy
ryż, podgrzewamy aż wszystko będzie gorące.Z
jajek smażymy omlet:
Jajka należy wbić do miseczki, przyprawić i rozrobić widelcem na jednolitą masę którą
potem wylewamy na rozgrzaną patelnie. Można delikatnie podbierać brzegi omletu do środka tak aby całe
jajko nam się szybciej ścięło. Gdy nie ma już wyraźnie płynnego
jajka patelnie przykrywamy i zmniejszamy ogień. Omlet jest gotowy gdy jest w miarę suchy od wierzchu i puszysty. Od
spodu powinien być zarumieniony.Omlet zsuwamy delikatnie na talerz i na jedną jego stronę nakładamy nasz
ryż. Przykrywamy drugą stroną i gotowe :)Osobą które uważają że nie poradzą sobie ze zrobieniem omletu polecam wylać
jajka na patelnie pozwolić im się lekko ściąć a następnie przysypać je
ryżem i wymieszać; można też wbić
jajka bezpośrednio do
ryżu ale będzie to troszkę gorzej smakowało; można też oczywiście w celu zaoszczędzenia czasu zrezygnować z warzyw.Osobiście polecam przyrządzenie tej potrawy w pikantnym wariancie, poprzez dodanie do niej dodatkowo
ostrej paprykikoszt: dla porcji z jednej
torebki ryżu,
trzech jajek i podstawowych warzyw - ok 3 zł