ßßß
Na dużą porcję - innych nie robię :)30-50 dag kiszonej kapustyopakowanie makaronu łazankowego, kwadratowegook. 20 dag śląskiej kiełbasy1 spora cebulasmalec: 2-3 łyżkziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprzKiszoną kapustę lekko odcisnąć, przełożyć na deseczkę do krojenia, posiekać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę majeranku i pieprz. Gotować pod przykryciem ok. pół godziny (aż kapusta będzie miękka). Po tym czasie odlać całą wodę.W osobnym garnku ugotować makaron. Odcedzić, przełożyć do kapusty.Na patelni stopić smalec. Zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć. Wszystko przełożyć do kapusty i makaronu.Łazanki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut. Doprawić do smaku.Można je trzymać w lodówce przez ok. 3 dni. Można je także zamrozić, chociaż rozmrażany makaron nie za bardzo mi smakuje.