Wykonanie
Uwielbiam taki
ryż z patelni, ze wszelkimi dodatkami, ale z
ciecierzycą jadłam po raz pierwszy - i bardzo mi smakował. Potrawa ma lekki, indyjski posmaczek dzięki kuminowi w
ryżu.

Porcja na 2 osoby.1 woreczek
ryżu białego1
pierś z kurczakagarść świeżego lub mrożonego
groszku1/3 puszki
ciecierzycy1 płaska łyżeczka
currymax 1/2 łyżeczki
soli (w zależności od tego, jak słone potrawy lubicie)1/3 łyżeczki kuminu3 łyżki
oliwy z oliwekPierś z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na małą patelnię, dodać 1 łyżkę
oliwy, lekko podsmażyć, przykryć i dusić ok. 10 minut.
Ryż wysypać na drugą patelnię, dodać pozostałą
oliwę i podsmażyć, aż
ryż będzie przezroczysty. Następnie wlać do niego 1/2 litra gorącej/wrzącej
wody, wsypać
przyprawy i przykryć. Dusić 20 minut, od czasu do czasu mieszając -
ryż wchłonie
wodę i
przyprawy. Następnie dodać
ciecierzycę i
groszek, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut. Dodać
kurczaka, wymieszać, podgrzać chwilkę i podawać.