ßßß
Dokładnej ilości nie podaję w myśl zasady "co-kto-ile-lubi".kurczak: uda, podudzia lub pierśmarchewporkapusta białaseler korzeńsól, pieprz, rozmaryn2 łyżki mąki pszennej i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego do zagęszczenia sosuMięso oczyścić, opłukać. Jeśli mamy pierś z kurczaka, pokroić ją na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do szybkowara.
Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub posiekać, przełożyć do kurczaka.
Obsypać wszystko pieprzem i ok. 1 łyżeczką soli (płaską), dodać rozmaryn i zalać wodą, aby sięgała wyżej, niż mięso i warzywa. Zamknąć szybkowar i upewnić się, że jest szczelnie zamknięty. Gotować kurczaka 30 minut na średnim ogniu - mój szybkowar ma III stopnie gotowania, kurczaka gotuję na II stopniu.Po 30 minutach szybkowar otworzyć. W kubku rozmieszać mąkę z jogurtem - aby się lepiej mieszało, można dodać wody. Mieszać do zlikwidowania grudek mącznych, następnie dolać gorącego sosu z szybkowara, ponownie wymieszać, wlać do szybkowara i zagotować, już nie przykrywając.Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, zagęszczanie sosu można ominąć.