ßßß Cookit - przepis na Kurczak w warzywach - z szybkowara

Kurczak w warzywach - z szybkowara

nazwa

Wykonanie

W tygodniu, gdy trzeba coś upichcić pomiędzy pracą, odbieraniem dzieci z przedszkola, a następną pracą, szybkowar staje się urządzeniem niezastąpionym. Z początku bardzo się go bałam - ileż to historii naopowiadali mi znajomi o wybuchających garnkach i poparzeniach drugiego stopnia... Dlatego też pierwsze chwile z szybkowarem spędzałam w salonie, podczas gdy on stał bezpiecznie za ścianą, w kuchni. Szybko jednak okazało się, że szybkowar rzecz bezpieczna, a co najważniejsze - gotuje się w nim extremalnie szybko... Tak więc dzisiaj: kurczaczek, przygotowany w pół godziny.
Dokładnej ilości nie podaję w myśl zasady "co-kto-ile-lubi".
kurczak: uda, podudzia lub pierś
marchew
por
kapusta biała
seler korzeń
sól, pieprz, rozmaryn
2 łyżki mąki pszennej i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego do zagęszczenia sosu
Mięso oczyścić, opłukać. Jeśli mamy pierś z kurczaka, pokroić ją na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do szybkowara.
Warzywa opłukać, obrać, pokroić w kostkę lub posiekać, przełożyć do kurczaka.
Obsypać wszystko pieprzem i ok. 1 łyżeczką soli (płaską), dodać rozmaryn i zalać wodą, aby sięgała wyżej, niż mięso i warzywa. Zamknąć szybkowar i upewnić się, że jest szczelnie zamknięty. Gotować kurczaka 30 minut na średnim ogniu - mój szybkowar ma III stopnie gotowania, kurczaka gotuję na II stopniu.
Po 30 minutach szybkowar otworzyć. W kubku rozmieszać mąkę z jogurtem - aby się lepiej mieszało, można dodać wody. Mieszać do zlikwidowania grudek mącznych, następnie dolać gorącego sosu z szybkowara, ponownie wymieszać, wlać do szybkowara i zagotować, już nie przykrywając.
Jeśli ktoś nie ma czasu lub ochoty, zagęszczanie sosu można ominąć.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/02/kurczak-w-warzywach-z-szybkowara.html