Wykonanie
Ot, taki obiad PRAWIE FIT - jeśli przymrużyć oko na
ser żółty... ;) Lekki, smaczny, pożywny - czego chcieć więcej? Niektórzy pewnie powiedzieliby "
mięsa"... Jakoś nieszczególnie miałam dzisiaj ochotę.
Co do
makaronu i warzyw - nie podaję dokładnej ilości, ponieważ każdy ma swoje gusta i tego chce dodać mniej, a tamtego więcej. Ja także robiłam "na oko".
Makaron i warzywa:
makaron pełnoziarnisty
marchewkukurydza z puszki
groszek świeży (może być mrożony, ale z puszki już nie - nie ten smak...)
sól,
pieprzSos
serowy:250 ml
mleka2 łyżki miękkiego
masła (nie czubate)2 łyżki
mąki pszennej15 dag
miękkiego sera żółtegoopcjonalnie drobny
szczypiorek do smaku
Makaron gotujemy al dente .
Kukurydzę odsączamy.
Marchewkę opłukujemy, obieramy (jeśli jest to
marchew stara) i kroimy w krążki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzucając
groszek i gotując razem ok. 10 minut.
Wodę odlewamy, wszystkie warzywa dodajemy do
makaronu.Gotujemy sos: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy
masło i dodajemy do niego
mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości
mleka i mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego
żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się
sera. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekany
szczypiorek i przelewamy do
makaronu. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podgrzewamy.