ßßß
Co do makaronu i warzyw - nie podaję dokładnej ilości, ponieważ każdy ma swoje gusta i tego chce dodać mniej, a tamtego więcej. Ja także robiłam "na oko".Makaron i warzywa:makaron pełnoziarnistymarchewkukurydza z puszkigroszek świeży (może być mrożony, ale z puszki już nie - nie ten smak...)sól, pieprzSos serowy:250 ml mleka2 łyżki miękkiego masła (nie czubate)2 łyżki mąki pszennej15 dag miękkiego sera żółtegoopcjonalnie drobny szczypiorek do smakuMakaron gotujemy al dente .Kukurydzę odsączamy. Marchewkę opłukujemy, obieramy (jeśli jest to marchew stara) i kroimy w krążki. Gotujemy ją w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dorzucając groszek i gotując razem ok. 10 minut. Wodę odlewamy, wszystkie warzywa dodajemy do makaronu.Gotujemy sos: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, intensywnie mieszając do zlikwidowania grudek. Następnie dodajemy stopniowo niewielkie ilości mleka i mieszamy. Sos zagotowujemy. Dodajemy do niego żółty ser i mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekany szczypiorek i przelewamy do makaronu. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podgrzewamy.