ßßß
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!Niech w Waszych domach pachnących chlebem, piernikiem, makowcami i choinkąnie zabraknie miłości, szczerej bliskości, czułych uścisków i prawdziwej radości z przebywania w gronie najbliższych.Niech nikogo bliskiego nie zabraknie przy stole.Cieszmy się tymi chwilami i doceńmy je.
Na ten niezwykły czas przygotowałam najlepsze, zwykłe bułki orkiszowe i świątecznym przebraniu. To pieczywo, dzięki zaczynowi , pozostaje świeże i miękkie jeszcze przez dwa dni po upieczeniu i chociaż pieczywa przez Święta nie zjada się dużo, to warto podać takie bułki chociażby do śledzia z cebulką.
zaczyn200 g mąki pszennej 550200 g wody1/4 łyżeczki drożdży instantWszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto i pozostawić na blacie na 12 godzin.ciasto na bułkicały zaczyn200 g maki orkiszowej jasnej lub ciemnej(dałam razową)200 g maki pszennej 550220 g wody1/2 łyżeczki drożdży instant220 g wody2 łyżeczki soli1 łyżka suchego makuW wodzie rozpuścić sól. Drożdże instant wymieszać z obiema mąkami. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i wyrabiać ciasto przez 7-9 minut.Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.Z wyrośniętego ciasta formować bułki. Uformowane kule ciasta należy spłaszczyć i naciąć centralnie foremką w dowolnym kształcie. Można też ciasto rozciągnąć na blacie posypanym mąka i wyciąć za pomocą dużych foremek bułki w dowolnym kształcie.Bułki pozostawić na blaszce do wyrośnięcia na 20-30 minut.Przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajem i posypać makiem, sezamem lub otrębamiPiec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Adwentowego Kalendarza Ani.Obejrzyjcie go na blogu "Na miotle" .Są tam już 22 okienka z niespodziankami.Zapraszam!