Wykonanie

Schiacciata - płaski, toskański
chleb jest tematem weekendu w "Wypiekaniu na śniadanie". Dołączyłam zachęcona już wczoraj prezentowanymi wypiekami.Taka jest we mnie tęsknota za podróżą, za zmianą krajobrazu, chociaż na tydzień.Może się uda? Może już niedługo? Może Toskania?Ach, może być nawet Kazimierz Dolny, albo Zielona Góra.Może być coś
między Szklarską Porębą a
Gdynią...Na razie
chleb pszenny z pyszną
oliwą i
suszonymi pomidorami, a także z dodatkiem mieszanki
ziół, które dostałam wprost z Toskanii. Znakomicie pachną, ale już się kończą. Czas udać się po nowy zapas.

Schiacciataprzepis z książki : "Księga smaków Toskanii"30 g świeżych
drożdży lub 2 1/2 łyżeczki suszonych125 ml letniej
wody (43stopnie)1/2 łyżeczki
cukru400 g
mąki dałam
pszenną chlebową1/2 łyżeczki
soli75 ml
oliwy plus
oliwa do skropienia po upieczeniu (obowiązkowo)125 ml zimnej
wodygruboziarnista
sólDrożdże dokładnie wymieszać w małej miseczce z letnią
wodą i
cukrem. Odstawić na około 5 minut by wyrosły.
Mąkę wsypać do dużej miski. Zrobić zagłębienie w samy środku, przełożyć do niego
drożdże. Dodać
sól i 2 łyżki
oliwy. Kolistym ruchem wymieszać składniki w zagłębieniu, następnie stopniowo łączyć z
mąką. W połowie pracy wlać zimną
wodę. Wyrabiać tak długo, aż utworzy zwartą kulę.Ciasto przenieść na lekko oprószoną
mąką stolnicę lub blat i ugniatać 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.Ciasto ponownie uformować w kulę i przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/2 - 2 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.Blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto wyrabiać znów przez kilka minut. Powinno być bardzo elastyczne i szybko wracać do poprzedniego kształtu gdy naciśnie się je palcami. Po rozwałkowaniu do odpowiedniej wielkości przenieść je na blachę. Przykryć czystą wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie wyrosło.Piekarnik rozgrzać do 200 stopniCzubkami palców zrobić w cieście dołki co 4 cm Polać po wierzchu pozostałą
oliwą, oprószyć gruboziarnistą
solą.
Chleb piec 25-30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i skropić dodatkową
oliwą.

Chlebek piekli:Kinga z blogu Małe kulinariaMałgorzata z blogu Po prostu MarghePaweł z blogu Marder&Marder ManufactureIza z blogu Smaczna PyzaAgata z blogu Kulinarne przygody GatityMarzena z blogu Zacisze kuchennePaulina z blogu Buszująca w kuchniEdyta z blogu Przy
kuchennym stoleKarina z blogu Jak pączek w
maśleBerenika Mój kulinarny pamiętnikDobrawa z blogu
Bona Apetita!Monika z blogu Niezapomniane smakiMonika z blogu Pin up cooking lookingBarbara z blogu Mozaika życia