Wykonanie
Chleb pszenny na płynnym zakwasie w różnych wersjach jest na moim blogu jako
Chleb Oliwkowy i
Chleb Południowy . Jestem zachwycona tą recepturą Hamelmana. Jest skomponowana idealnie. Nie trzeba dużego doświadczenia, aby upiec ten wspaniały
chleb. Potrzebny jest tylko aktywny zakwas, ciepła kuchnia (lub piekarnik z włączona żarówką) i cierpliwość. Nie zawiodłam się ani razu, a piekłam go już wielokrotnie. Stosowałam
mąkę pszenną chlebową z różnym ilościowo dodatkiem mąk
razowych z orkiszu lub pszenicy.Zaczyn zrobiony z odkarmionego, aktywnego zakwasu,
mąki i
wody w stosunku 1:5:6 powoduje wspaniały, aktywny wzrost ciasta
chlebowego. Ciasto należy wykonać z zaczynu,
wody i
maki w stosunku 1:1:2, Tylko te proporcje trzeba zapamiętać i śmiało zabrać się do pracy.

Po szczegółowy przepis zapraszam na strony
Chleb Południowy i
Chleb Oliwkowy . Oba
chleby upiekłam zachęcona przez Barbarę, korzystając z przepisów na jej blogu Bread and Companatico
Chleb Oliwkowy, w ramach organizowanej przez Amber akcji "Wspólne pieczenie", piekło 35 domowych piekarek i wszystkim wyszedł. Wielokrotnie sprawdzony. Polecam!Wyrośnięte ciasto
chlebowe, wykonane tylko z zaczynu,
mąki,
wody, z dodatkiem
soli wyłożyłam na naoliwiony blat kuchenny. Delikatnie rozciągnęłam rękami u uformowałam prostokąt o grubości mniej więcej dwa centymetry. Powierzchnię posypałam
mozarellą i wyłożyłam nadzienie z
pieczarek duszonych z
cebulą . Posypałam ponownie
serem i zwinęłam w rulon. Taka roladę włożyłam do naoliwionej i posypanej grubo
mąką tortownicy z kominkiem. (Tortownica o średnicy 26 cm). Został mi kawałek rolady, który włożyłam do posypanego
mąką koszyka. Gdy
chleb wyrósł, wyłożyłam go na gorący kamień i piekłam 10 minut w 250 stopniach i 25 minut w 220 stopniach.

Mój farsz wykonałam z 0,5 kg
pieczarek, dwóch
cebul, 30 dag
sera żółtego, przyprawiłam
ziołami prowansalskimi.
Chleb można nadziać farszem z
suszonych pomidorów i
oliwek z
bazylią i
czosnkiem. Dodatek dobrej
szynki podniesie smak tego wypieku. Wspaniale smakuje, lekko przestudzony z
czerwonym winem.
Chleb dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach"oraz do listy "Panissimo" Sandry i Barbary, którą w tym miesiącu prowadzi Simona