ßßß Cookit - przepis na Przystawka z łososia, śledzia i szpinaku

Przystawka z łososia, śledzia i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Jest to moja ulubiona przystawka, którą moja siostra robi od lat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i dietetyczna, co też jest nie bez znaczenia, bo zimowe ubrania schowane a letnie sukienki już na nas czekają – może trochę późno, by myśleć o ładnej sylwetce, ale lepiej teraz niż wcale. Sezon jazdy na rolkach już dawno rozpoczął się, rolkarzy wszędzie pełno, niedawno jeździłam na zaporze goczałkowickiej, nie do pomyślenia, że na Śląsku są takie miejsca. Nie tylko nad morzem można patrzeć przed siebie i widzieć hektary wody i słońce zachodzące nad lasami. Skojarzenia wakacyjne, a mamy środek tygodnia – tak można żyć: woda, słońce, lasy i wiatr we włosach :)
Składniki:
łosoś wędzony - opakowanie
śledzie marynowane - 2 sztuki
świeży szpinak w liściach - 1/2 opakowania
koperek do dekoracji
100 ml białego wina wytrawnego
1/2 cytryny
łyżka masła
kurkuma - do koloru
sól, pieprz gruboziarnisty
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
szpinak świeży przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą - szpinak należy osuszyć na folii układamy łososia wędzonego tak, aby utworzył się prostokąt, następnie na łososiu rozkładamy szpinak i wzdłuż prostokąta układamy śledzie - całość zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 30 minut
wino z sokiem z cytryny zagotowujemy, mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do gotującego się wina, chwilę mieszamy, dodajemy masło, odrobinę kurkumy dla koloru i doprawiamy solą i pieprzem
roladę po rozwinięciu folii kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, całość polewamy sosem, dekorujemy koperkiem
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/05/przystawka-z-ososia-sledzia-i-szpinaku.html