Wykonanie
Jest to moja ulubiona przystawka, którą moja siostra robi od lat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i dietetyczna, co też jest nie bez znaczenia, bo zimowe ubrania schowane a letnie sukienki już na nas czekają – może trochę późno, by myśleć o ładnej sylwetce, ale lepiej teraz niż wcale. Sezon jazdy na rolkach już dawno rozpoczął się, rolkarzy wszędzie pełno, niedawno jeździłam na zaporze goczałkowickiej, nie do pomyślenia, że na Śląsku są takie miejsca. Nie tylko nad morzem można patrzeć przed siebie i widzieć hektary
wody i słońce zachodzące nad lasami. Skojarzenia wakacyjne, a mamy środek tygodnia – tak można żyć:
woda, słońce, lasy i wiatr we włosach :)Składniki:
łosoś wędzony - opakowanie
śledzie marynowane - 2 sztuki
świeży szpinak w liściach - 1/2 opakowania
koperek do dekoracji100 ml
białego wina wytrawnego1/2
cytrynyłyżka
masłakurkuma - do koloru
sól,
pieprz gruboziarnisty1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:
szpinak świeży przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną
wodą -
szpinak należy osuszyć na folii układamy
łososia wędzonego tak, aby utworzył się prostokąt, następnie na łososiu rozkładamy
szpinak i wzdłuż prostokąta układamy
śledzie - całość zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 30 minut
wino z
sokiem z cytryny zagotowujemy,
mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej
wody i dodajemy do gotującego się
wina, chwilę mieszamy, dodajemy
masło, odrobinę
kurkumy dla koloru i doprawiamy
solą i
pieprzemroladę po rozwinięciu folii kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, całość polewamy sosem, dekorujemy
koperkiemSmacznego :)
