Wykonanie
Kluski śląskie - ten przepis publikuję na blogu z uwagi na warsztaty kulinarne "Odkryj smaki kuchni śląskiej", w których miałam przyjemność uczestniczyć. Zdjęcia pochodzą z tych warsztatów, zajęcia były prowadzone przez szefową kuchni restauracji "Zalipie" w Katowicach. Kluski śląskie to dodatek do
mięsa, który bardzo lubimy, lecz rzadko je robię, na ogół z okazji świąt lub innych większych okazji. W święta cenimy tradycję, odtwarzamy smaki z dzieciństwa, nie poszukujemy raczej nowych smaków, ewentualnie modyfikujemy stare przepisy serwując dania w bardziej nowoczesnej odsłonie. Kluski śląskie różnie smakują w różnych miejscach, robione na warsztatach zaskoczyły mnie bardzo, otrzymane ciasto było doskonałe. Nie jest to odkrycie, ale
powiem, że sekret smacznych klusek śląskich o odpowiedniej konsystencji, to przede wszystkim dobór odpowiednich
ziemniaków. Dzięki właściwym
ziemniakom kluski nie są zbyt gumowate, nie rozklejają się, nie rozwarstwiają się podczas gotowania. Drugi sekret udanych klusek śląskich jest taki, że kluski wyrabiamy z
mąką, gdy
ziemniaki są jeszcze ciepłe - nigdy zimne! Kluski zrobione na warsztatach były idealne!
Przepis z warsztatów:
Składniki:
1 kg
ziemniaków25 dkg
maki ziemniaczanej1
jajkosólPrzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do
ziemniakówDo ugotowanych
ziemniaków dodajemy
mąkę,
jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
W dużym garnku gotujemy
wodę, solimy.
Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z
wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub
pieczarkowym.
Mój przepis:
Składniki:
1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkosólPrzygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę do
ziemniaków, ugniatamy w naczyniu.
Ugniecione w naczyniu
ziemniaki nożem dzielimy na cztery części, jedną z nich wyjmujemy z naczynia, otrzymaną wolną przestrzeń w całości wypełniamy
mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wcześniej wyjęte
ziemniakiDo ugotowanych
ziemniaków dodajemy
jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
W dużym garnku gotujemy
wodę, solimy.
Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5 minut, wyjmujemy z
wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub
pieczarkowym.
Smacznego


