Wykonanie
Nikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane
ziemniaki,
jajko i
mąka ziemniaczana. No i osolona
woda do gotowania :)Nie podaję konkretnej ilości
ziemniaków, bo sama zazwyczaj wykorzystuję takie, które zostały po obiedzie albo gotuję "na oko". W każdym razie na około kilogram
ziemniaków spokojnie wystarczy jedno
jajko.
Ziemniaki najlepiej przekręcić przez maszynkę albo przepuścić przez praskę, ale takie "potłuczone" też się nadadzą, choć kluchy nie będą takie ładne. Te które widzicie też były przygotowane "na leniucha", czyli właśnie potłuczone ;)Składniki:- ugotowane i przeciśnięte przez praskę
ziemniaki-
mąka ziemniaczana (ilość opisana dalej)- 1
jajko- duży garnek wrzącej, osolonej
wodyPrzygotowanie:1. Na posypanej
mąką stolnicy formujemy z
ziemniaków kulkę i spłaszczamy ją z wierzchu. Następnie, jak na poniższym zdjęciu, wycinamy jedną czwartą i odsuwamy na bok. W miejscu, które powstało w ten sposób usypujemy kopiec z
mąki ziemniaczanej. Tak, aby wypełnił całą "lukę" ;)
2. Robimy na środku dziurkę, wbijamy
jajko, a następnie zagniatamy ciasto. Dosyć krótko, tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji i porządnego połączenia się wszystkich składników.3. Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części, formujemy wałki, jak do kopytek. Następnie wycinamy mniejsze kawałki na kluski (również jak kopytka). W rękach formujemy kuleczki, spłaszczamy je i palcem wygniatamy na środku dziurkę.4. Gotujemy we wrzącej wodzie. Kiedy wypłyną czekamy jeszcze chwilę (dosłownie minutkę) i wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.Podajemy od razu, gorące z ulubionym sosem lub po prostu ze skwarkami.