Wykonanie
Kluski śląskie, jak sama nazwa
mówi pochodzą z kuchni śląskiej, podaje się je najczęściej do
sosów mięsnych i
mięs duszonych lub bezpośrednio są okraszone stopioną
słoninką.
![](/Data/Images/mariola1975.blogspot.com\2014_slash_11_slash_kluski-slaskie/l/-561740162.JPG)
SKŁADNIKI :1 część -ugotowane
ziemniaki, ostudzone i zmielone maszynką do
mięsa1/4 części
mąka ziemniaczana1
jajkoodrobina
wody do zagniecenia ciastaosolona
woda do gotowania klusekPRZYGOTOWANIE :Ugotowane i zmielone
ziemniaki przekładamy do dużej miski, uklepujemy i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy
ziemniaki na cztery części i wyjmujemy jedną część, która rozkładamy równomiernie na pozostałych ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, wbijamy
jajko i zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Gdyby
ziemniaki były zbyt suche, a ciasto nie chciało się uformować, dolewamy trochę
wody.Z ciasta formujemy okrągłe kluski z wgłębieniem w środku.Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od wypłynięcia klusek.
![](/Data/Images/mariola1975.blogspot.com\2014_slash_11_slash_kluski-slaskie/l/809452479.JPG)