Wykonanie
Wcześniej przygotowywałam ciasto pleśniak, w oparciu o te same składniki i wykorzystując nadmiar ciasta i powideł zrobiłam tartinki
śliwkowe - są prostsze w przygotowaniu niż pleśniak przeze mnie przygotowany, ale z drugiej strpny wszyscy zachwycali się urodą tego pleśniaka Ciasto z powidłami śliwkowymi " pleśniak",więc sama nie wiem co doradzić... Można dodać oprócz uprażonych chrupiących
migdałów inne
bakalie np.
orzechy włoskie lub arachidowe. Można też na wierzch pod
migdałami, lub na powidłach dodać ubite osłodzone
białko, uzyskamy wówczas delikatną
bezę.Składniki :250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtkaszczypta
soli,1-2 łyżki
śmietanypołowa słoika
powideł śliwkowychpołowa opakowania
płatków migdałowychtrochę
cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczekSSposób przygotowania:Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką i dopasowujemy kółeczko do foremek,ciasto w foremce nakłuwamy widelcem,do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powidełposypujemy
płatkami migdałowymiwkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut - do momentu zrumienienia babeczek (trzeba je niestety po 10 minutach obserwować)posypujemy babeczki
cukrem pudrem, najlepiej przez sitko·
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż douzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.Przygotowanie babeczek:Smacznego:)

