ßßß Cookit - przepis na Tartinki z powidłami i migdałami

Tartinki z powidłami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Wcześniej przygotowywałam ciasto pleśniak, w oparciu o te same składniki i wykorzystując nadmiar ciasta i powideł zrobiłam tartinki śliwkowe - są prostsze w przygotowaniu niż pleśniak przeze mnie przygotowany, ale z drugiej strpny wszyscy zachwycali się urodą tego pleśniaka Ciasto z powidłami śliwkowymi " pleśniak",
więc sama nie wiem co doradzić... Można dodać oprócz uprażonych chrupiących migdałów inne bakalie np. orzechy włoskie lub arachidowe. Można też na wierzch pod migdałami, lub na powidłach dodać ubite osłodzone białko, uzyskamy wówczas delikatną bezę.
Składniki :
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka
szczypta soli,
1-2 łyżki śmietany
połowa słoika powideł śliwkowych
połowa opakowania płatków migdałowych
trochę cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczek
SSposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką i dopasowujemy kółeczko do foremek,
ciasto w foremce nakłuwamy widelcem,
do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powideł
posypujemy płatkami migdałowymi
wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut - do momentu zrumienienia babeczek (trzeba je niestety po 10 minutach obserwować)
posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko
·
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do
uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Przygotowanie babeczek:
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/tartinki-z-powidami-i-migdaami-mini.html