ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki z makiem

Kruche rogaliki z makiem

nazwa

Wykonanie

czwartek, 17 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Przyznaję się bez bicia – zdarza mi się kupować gotową masę makową. To wielka oszczędność czasu, choć wiadomo że to nie to samo co własnoręcznie przyrządzony mak.
Z kruchego ciasta i masy makowej możemy w krótkim czasie przygotować małe rogaliczki. Polecam
Składniki:
kostka masła
2 czubate szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
mała puszka masy makowej z bakaliami
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość 2 milimetrów. Za pomocą dużego talerza zaznaczamy okrąg i nożem obcinamy wystające brzegi ciasta. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszego końca do środka i formujemy rogaliki. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zrumienią.
Rogaliki z gotową masą makową są dosyć słodkie, ale jeśli chcemy możemy je jeszcze polukrować. Ja przygotowałam lukier z cukru pudru utartego z odrobiną syropu z czarnego bzu, który nadał mu śliczny różowy kolor
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/kruche-rogaliki-z-makiem