Wykonanie
czwartek, 17 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Przyznaję się bez bicia – zdarza mi się kupować gotową masę
makową. To wielka oszczędność czasu, choć wiadomo że to nie to samo co własnoręcznie przyrządzony
mak.Z kruchego ciasta i masy makowej możemy w krótkim czasie przygotować małe rogaliczki. PolecamSkładniki:kostka
masła2 czubate szklanki
mąki2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany4 łyżki
cukru pudruszczypta
solimała puszka masy makowej z
bakaliamiZ podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Posypujemy stolnicę
mąką i wałkujemy ciasto na grubość 2 milimetrów. Za pomocą dużego talerza zaznaczamy okrąg i nożem obcinamy wystające brzegi ciasta. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszego końca do środka i formujemy rogaliki. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, aż rogaliki się zrumienią.Rogaliki z gotową masą
makową są dosyć słodkie, ale jeśli chcemy możemy je jeszcze polukrować. Ja przygotowałam
lukier z
cukru pudru utartego z odrobiną
syropu z czarnego bzu, który nadał mu śliczny różowy kolor