Wykonanie

Wiem, wiem, szału nie ma :) ...ale to nasz pierwszy mazurek, więc bardzo cieszy :)Dzieci fajnie się bawiły układając jajeczka :)Degustacja przewidziana na jutro, ale zapowiada się pyszny :)Wesołych Świąt :)Składniki :Ciasto:300 g
mąki tortowej200 g
masła3 duże ugotowane
żółtkaszczypta
soli150 g
cukru pudrurozmącone
jajkoMasa:
powidła śliwkowe1 puszka masy krówkowej 379 g1
czekolada ciemna (użyłam Bournville 200 g)6 łyżek
mleka (lub więcej,jeśli zajdzie taka potrzeba )cukiereczki jajeczka do ozdoby
płatki migdałów do ozdobyCiasto:
mąkę przesiać,
cuker puder również przesiać, wymieszać z
mąką, dodać szczyptę
soli.
Masło posiekać, dodać do
mąki.
Zółtka przetrzeć przez sitko, dodać do składników na ciasto i zagnieść je by powstała głądka kula ciasta. Ciasto można wstawić na 15 min do lodówki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i układać na blaszce. Z części ciasta zrobić wałeczki i obłożyć nimi boki , docisnąć widelcem. Widelcem ponakłuwać również całość ciasta. Boki posmarować rozmąconym
jajkiem i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do czasu aż ciasto się łądnie zrumieni.

Na lekko ostudzone ciasto nałożyć najpierw
powidła śliwkowe,
potem delikatnie masę kajmakową.

W kąpieli
wodnej roztopić połamaną
czekoladę, dodać
mleko , wymieszać. Jesli okaże się zbyt gęsta dolać więcej
mleka. Na masę kajmakową wylać stopniowo
polewę czekoladową i delikatnie rozprowadzić nożem lub łyżką by cała powierzchnia była równomiernie polewą pokryta.

Udekorować według uznania . Smacznego :)

Po degustacji stwierdzamy, że to ciasto kruche jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kruche i pyszne, bardzo polecam :)