ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem, szału nie ma :) ...ale to nasz pierwszy mazurek, więc bardzo cieszy :)
Dzieci fajnie się bawiły układając jajeczka :)
Degustacja przewidziana na jutro, ale zapowiada się pyszny :)
Wesołych Świąt :)
Składniki :
Ciasto:
300 g mąki tortowej
200 g masła
3 duże ugotowane żółtka
szczypta soli
150 g cukru pudru
rozmącone jajko
Masa:
powidła śliwkowe
1 puszka masy krówkowej 379 g
1 czekolada ciemna (użyłam Bournville 200 g)
6 łyżek mleka (lub więcej,jeśli zajdzie taka potrzeba )
cukiereczki jajeczka do ozdoby
płatki migdałów do ozdoby
Ciasto: mąkę przesiać, cuker puder również przesiać, wymieszać z mąką, dodać szczyptę soli. Masło posiekać, dodać do mąki. Zółtka przetrzeć przez sitko, dodać do składników na ciasto i zagnieść je by powstała głądka kula ciasta. Ciasto można wstawić na 15 min do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i układać na blaszce. Z części ciasta zrobić wałeczki i obłożyć nimi boki , docisnąć widelcem. Widelcem ponakłuwać również całość ciasta. Boki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do czasu aż ciasto się łądnie zrumieni.
Na lekko ostudzone ciasto nałożyć najpierw powidła śliwkowe, potem delikatnie masę kajmakową.
W kąpieli wodnej roztopić połamaną czekoladę, dodać mleko , wymieszać. Jesli okaże się zbyt gęsta dolać więcej mleka. Na masę kajmakową wylać stopniowo polewę czekoladową i delikatnie rozprowadzić nożem lub łyżką by cała powierzchnia była równomiernie polewą pokryta.
Udekorować według uznania . Smacznego :)
Po degustacji stwierdzamy, że to ciasto kruche jest jednym z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kruche i pyszne, bardzo polecam :)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowo-czekoladowy.html