ßßß
SKŁADNIKI1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki orkiszowej3/4 szklanki cukru pudru2 jajka125 g masła lub masła roślinnego20 g drożdży1 łyżka oliwyszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia8 gruszek1 kopiasta łyżka cukru1 łyżeczka cynamonutłuszcz do wysmarowania formyJAK TO ZROBIĆZaczynamy od gruszek: myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na duże kawałki i odstawiamy w chłodne miejsce.Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i drobno posiekane masło, wszystko mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, dodajemy rozkruszone drożdże, oliwę i jajka. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto nie odchodzi od ręki i jest lepkie dodajemy małymi partiami mąkę. Ciasto musi być sprężyste i nie może przyklejać się do ręki.3/5 ciasta wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosimy boki na ok. 3/4 wysokości. Następnie układamy gruszki, posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odchodzą od formy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie. Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)