Wykonanie
Szarlotka - pychotka. Sprawdzony przepis na szarlotkę. Smacznego!

SKŁADNIKI2 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru pudru2
jajka125 g
masła lub
masła roślinnego20 g
drożdży1 łyżka
oliwyszczypta
solicukier waniliowy1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia6 dużych antonówek lub innych
jabłeksok z cytryny1 kopiasta łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonutłuszcz do wysmarowania formyJAK TO ZROBIĆZaczynamy od
jabłek: myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, dodajemy kopiastą łyżkę
cukru i odstawiamy w chłodne miejsce.Do przesianej
mąki dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i drobno posiekane
masło, wszystko mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, dodajemy rozkruszone
drożdże,
oliwę i
jajka. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto nie odchodzi od ręki i jest lepkie dodajemy małymi partiami
mąkę. Ciasto musi być sprężyste i nie może przyklejać się do ręki.3/5 ciasta wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosimy boki na ok. 3/4 wysokości. Następnie wykładamy starte
jabłka i posypujemy
cynamonem. Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odchodzą od formy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie. Posypujemy
cukrem pudrem.

