Wykonanie
Nieczęsto znajduję w lodówce składniki, które w całości mogą posłużyć do zrobienia obiadu. Jednak tak było ostatnio - mrożone
krewetki przypadkiem znalazły się w moim sklepowym koszyku, a
brokuła kupiłam ze względu na miłość mojego chłopaka do tego warzywa. Następnego dnia dostał resztę tego
brokuła w całości podanego ze smażoną
bułką tartą. Lato - i wiele łatwo dostępnych warzyw sprzyja gotowaniu i fantazjowaniu o nim. Dlatego też wymyśliłam ten przepis:

200-250 g
makaronu spaghetti10
krewetek tygrysich (ja użyłam mrożonych)kubek kwiatów
brokułasos
serowy125 g
serka śmietankowego100 g
sera lazur50 g
twardego sera żółtego (ja użyłam
Gran Padano, może być np.
Parmezan)kulka
mozzarelli30 g
sera Gouda125 ml
mlekaząbek
czosnkuoliwasól,
pieprzMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krewetki rozmrozić (najlepiej wstawiając do miski z zimną
wodą). Rozmrożone i obrane
krewetki smażyć przez ok 2 minuty na rozgrzanej patelni z
oliwą i rozgniecionym
czosnkiem (z łupiną).
Brokuła umyć i odciąć z niego kwiaty. Sparzyć je wrzątkiem, by wydobyć kolor, następnie gotować przez ok 5-7 min aż będą miękkie.

Sos
serowy:
sery pokroić w małą kostkę, a twardy zetrzeć na tarce. Do rondelka wrzucić wszystkie, dodać
serek śmietankowy i
mleko. Gotować na małym ogniu aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Doprawić do smaku

Sos wymieszać razem z ugotowanym
makaronem, dodać
krewetki i
brokuły.


Smacznego! :)