Wykonanie
Jesienne barwy królują w mojej kuchni...Pyszne ciasto bez glutenu,
mleka, a po upieczeniu zorientowałam się, że także bez tłuszczu:)
Dynia nie jest wyczuwalna w smaku, za to
daje ciastu piękny złoto-żółty kolor.Składniki (u mnie forma 19x25cm):1,5 szklanki
mąki jaglanej (zmieliłam w młynku
kaszę jaglaną)szklanka musu z dyni o intensywnym kolorze miąższu (kawałki dyni ugotowałam pod przykryciem, dodając 2 łyżki
wody, by się nie przypaliła, zmiksowałam)1/3 szklanki
cukru trzcinowego3
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy, bez fosforanów)pół łyżeczki
cynamonuśliwkiŻółtka utrzeć z
cukrem, dodać mus z dyni. Wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, wymieszać lub krótko zmiksować.
Białką ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu układać połówki lub ćwiartki
śliwek. Można posypać niewielką ilością nierafinowanego
cukru. Piec do tzw. suchego patyczka (u mnie ok. 45 minut w ok. 180 stopniach).