Wykonanie

Pachnące
ziołami...Zjedzone ze smakiem w podróży...Składniki:1/2 szklanki
mąki ryżowej1/2 szklanki
mąki gryczanejszklanka mielonego prosa
sólpieprzłyżka
suszonego oregano1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
siemienia lnianegołyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia - kamień
winnyok. 3/4 szklanki ciepłej
wodyłyżka
oliwymałe
pomidory np. koktajlowe (użyłam "zwykłych" małych)
szczypiorekzioła prowansalskieSiemię zagotować w 1/2 szklanki
wody, zmiksować. Przelać do miski, wsypać obie
mąki, proszek,
oregano,
imbir,
kurkumę,
sól,
pieprz i
oliwę. Mieszając dodawać
wodę (ciasto powinno być gęste i wilgotne). Ciasto nabierać łyżką i rozprowadzać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje
chlebki miały średnicę ok. 10cm i grubość 1,5cm. Na każdym
chlebku ułożyć plasterki
pomidora i
szczypiorek, lekko docisnąć. Posypać niewielką ilością
soli i
ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.Inspiracją był przepis z Biblii Smaków .