ßßß Cookit - przepis na BEZGLUTENOWE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM

BEZGLUTENOWE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM

nazwa

Wykonanie

Pachnące ziołami...
Zjedzone ze smakiem w podróży...
Składniki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
szklanka mielonego prosa
sól
pieprz
łyżka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki siemienia lnianego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - kamień winny
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
łyżka oliwy
małe pomidory np. koktajlowe (użyłam "zwykłych" małych)
szczypiorek
zioła prowansalskie
Siemię zagotować w 1/2 szklanki wody, zmiksować. Przelać do miski, wsypać obie mąki, proszek, oregano, imbir, kurkumę, sól, pieprz i oliwę. Mieszając dodawać wodę (ciasto powinno być gęste i wilgotne). Ciasto nabierać łyżką i rozprowadzać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje chlebki miały średnicę ok. 10cm i grubość 1,5cm. Na każdym chlebku ułożyć plasterki pomidora i szczypiorek, lekko docisnąć. Posypać niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Inspiracją był przepis z Biblii Smaków .
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/11/bezglutenowe-chlebki-z-pomidorami-i.html