Wykonanie
Przepis, którym się z
Wami dzielę zapewne możemy zaliczyć do kuchni dietetycznej. Polecam go każdej osobie na diecie zarówno tej z wyboru jak i konieczności. Jest to też idealne danie dla diabetyków (cukrzyków) ponieważ ma niski indeks glikemiczny.Jedna porcja około 230 g zawiera:220 kcal pochodzących z
białka i tłuszczu, co odpowiada 2,2 WBT9 kcal pochodzi z węglowodanów przyswajalnych, co odpowiada 0 , 2 WW28,8
białka11 , 6 g tłuszczu2 , 4 g węglowodanów przyswajalnych1,6g błonnika130 , 4 mg cholesterolu253 mg
soduZarówno przepis jak i powyższe dane pochodzą ze strony www.accu-check.pl (dla diabetyków)P.S. Tym przepisem zaczynamy zamieszczać przepisy dla będących na diecie.

Składniki:4 szt.
udek z kurczaka (bez skóry)200 g
świeżego szpinaku50 ml
śmietany 8%1
cebula1
szalotka bananowa2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
olejułyżeczka
ziół prowansalskichrozmarynsól i
pieprz do smaku1/2 szklanki
wody
Sposób przygotowania:
cebulę pokroić w piórka i wraz z rozgniecionym
czosnkiem dusić do miękkości na patelniudka przyprawić
solą i
pieprzem i obsmażyć na patelni bez tłuszczuudka przełożyć do dużego garnka wraz z
cebulą oraz
przyprawamizalać
wodągotować pod przykryciem ok. 20 minutumyty
szpinak dodać do udek, wymieszać i gotować ok. 15-20 minut (nie przykrywać)zmniejszyć płomień na min., dodać
śmietanę, wymieszać i podgrzewać ok. 3-5 minut.SMACZNEGO :)