Wykonanie
W moim rodzinnym domu,zawsze robiło się bigos ze
słodkiej kapusty.Taki robię też Ja.Dostałam główkę
młodej kapusty.Od razu wiedziałam co z niej przygotuję.Wg przepisu jaki stosowano u mnie w domu,do podsmażanej
kiełbasy zawsze dodawany był
boczek.Ja za
boczkiem nie przepadam, w ogóle wszystkie
mięsa,które mają odrobinę tłuszczu nie są przeze mnie mile widziane.Taka już natura ;pPrzepis podaje z
boczkiem,jednak mój bigos go nie zawiera:)

Skład:- 1 duża główka
białej kapusty- 4 pętka
kiełbasy śląskiej- kawałek
boczku-
margaryna-
przecier pomidorowy [ ja użyłam Pudliszki z
czosnkiem ]-
sól-
pieprzKapustę poszatkować i wrzucić do garnka.Zalać do połowy
wodą, dodać kawałek
margaryny.Posolić i gotować do miękkości na wolnym ogniu.Jeśli
woda nie wyparuje podczas gotowania,Odcedzić zanim dodamy
mięso.
Kiełbasę i
boczek pokroić w kostkę.Podsmażyć na patelni do uzyskania brązowego koloru.Do garnka z
kapustą dodać podsmażoną
kiełbasę.Dodać
sól,
pieprz i cały słoiczek przecieru.

Dusić na wolnym ogniu ok 15-20 minut.Cały czas mieszać i pilnować aby się nie przypaliło.Gotowe danie odstawić, aby się przegryzło.Czas przygotowania ok 40 minut.UWAGA; gdyby tłuszczu po zakończeniu gotowania było za dużoodlejcie go, aby bigos nie pływał w nim na talerzu.