Wykonanie
W padnij do kuchni, zrób coś, coś niekoniecznie słodkiego !
Ciastka kawowe, to idealne rozwiązanie dla miłośników wytrawnych wypieków. W moim domu zdania podzielone, dlatego
ciastka w 2 wersjach: słodkiej i wytrawnej. Aby narobić niektórym apatytu zapowiem, że wkrótce pojawi się:-pyszny krem z
cukinii i
ziemniaków,-dawno zapowiadana kolejna część "na ostrzu"Tymczasem zapraszam do spróbowania
kawowych maleństw !SKŁADNIKI:-20 g
kawy ziarnistej-2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej-łyżka gorącej
wody-200 g
mąki pszennej-1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-80 g
cukru-szczypta
soli-opakowanie
cukru waniliowego-
żółtko-2 łyżki
mleka-100 g
masłaPRZYGOTOWANIE:
Kawę zmielić na mniejsze ziarna, a rozpuszczalną zalać łyżką
wody.
Mąkę przesiać do miski razemz
proszkiem do pieczenia, dodać zmieloną
kawę i resztę składników. Dokładnie wymieszać, następnie zagnieść z dodatkiem
mąki. Jeśli ciasto wychodzi za rzadkie, doać
mąki. Po dokładnym wyrobieniu, ciasto podzielić na 8 cześci i zawinąć w folie spożywczą w tzw. cygara (dł 30 cm).Wstawić do lodówki na 1-2 h, po tym czasie, każde "cygaro" podzielić na 6 kawałków. Tak przygotowane
ciastka, układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 st.*Moje
ciasteczka podałam z
polewą czekoladową i wiórkami. Można je posypać
cukrem pudrem gdy ostygną lub przybrać czekoladowymi ziarenkami
kawy gdy są jeszcze lekko ciepłe :)