ßßß
Składniki200 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru2 łyżki cukru waniliowego1 żółtko100 g masła10 g kawy ziarnistej2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej wody2 łyżki mlekaszczypta soli

WykonanieKawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody a kawę w ziarnach miażdżymy wałkiem do ciasta. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozdrobnione ziarna kawy, kawę rozpuszczalną, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej części formujemy cienkie wałki, które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 2 godziny. Tak schłodzone wałki kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachowywać spore odstępy. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 °C. Studzimy na kratce.Źródło: Książka Dr. Oetker „Świąteczne ciasteczka”