Wykonanie
Jadąc ostatnio na szkolenie postawiłam zakupić prasę kobiecą. Trafiło na magazyn Pani. W połowie
drogi do Warszawy już nie mogłam się doczekać powrotu, by móc wypróbować to, co tam znalazłam:) Uwielbiam zupy, a eksperymenty z zupami lubię najbardziej.Dlatego też pomyślałam, że to świetna okazja, by wykorzystać zalegającą w szafce
czerwoną soczewicę.Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam szczególnie na chłodniejsze dni:)W pierwotnym przepisie zalecano przetarcie połowy zupy, ja przetarłam całą.Co potrzebujemy:150g
czerwonej soczewicy opłukanej pod zimną
wodą1
czerwoną cebulę drobno posiekaną2
marchewki posiekane3 ząbki
czosnku posiekane1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
kminku mielonego
sól,
pieprzoliwa z oliwek do smażenia i do podaniaposiekane
pistacje1l
bulionu warzywnego1/4 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1. W garnku rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy na nią
cebulę. Smażymy 3 minuty.2. Dorzucamy
marchew,
cynamon,
paprykę słodką, szczyptę
soli i
pieprzu,
czosnek. Podsmażamy ponownie 3 minuty mieszając.3. Dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy.4. Dorzucamy
soczewicę i zalewamy
wywarem. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut (aż
soczewica zmięknie). Następnie miksujemy zupę blenderem.5. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Podajemy z kroplą
oliwy i
pistacjami.Smacznego jesiennego!