ßßß
Jadąc ostatnio na szkolenie postawiłam zakupić prasę kobiecą. Trafiło na magazyn Pani. W połowie drogi do Warszawy już nie mogłam się doczekać powrotu, by móc wypróbować to, co tam znalazłam:) Uwielbiam zupy, a eksperymenty z zupami lubię najbardziej.Dlatego też pomyślałam, że to świetna okazja, by wykorzystać zalegającą w szafce czerwoną soczewicę.Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam szczególnie na chłodniejsze dni:)W pierwotnym przepisie zalecano przetarcie połowy zupy, ja przetarłam całą.Co potrzebujemy:150g czerwonej soczewicy opłukanej pod zimną wodą1 czerwoną cebulę drobno posiekaną2 marchewki posiekane3 ząbki czosnku posiekane1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki kminku mielonegosól, pieprzoliwa z oliwek do smażenia i do podaniaposiekane pistacje1l bulionu warzywnego1/4 łyżeczki cynamonu3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy 3 minuty.2. Dorzucamy marchew, cynamon, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu, czosnek. Podsmażamy ponownie 3 minuty mieszając.3. Dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy.4. Dorzucamy soczewicę i zalewamy wywarem. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, 20 minut (aż soczewica zmięknie). Następnie miksujemy zupę blenderem.5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kroplą oliwy i pistacjami.Smacznego jesiennego!