Wykonanie
Kanapki w naszym życiu pojawiają się bardzo często, można powiedzieć, że praktycznie codziennie. Dobrze byłoby, żeby na kanapkach lądowały niebagatelne dodatki. Jednym z nich może być
pasta z makreli...Przepisów w
sieci jest sporo i jest w czym wybierać. Myślę, że moja jest jednak nieco inna.Do przygotowania pasty potrzebne będzie:1
makrela wędzona1/2 średniej
cebuli10
oliwek zielonych1 łyżka
kaparów (opcjonalnie)1 łyżka siekanego
koperku1 łyżka siekanej
pietruszki2 łyżki
majonezupieprz do smakuZ
makreli usuwam skórę i ości,
mięso rozdrabniam rękoma na mniejsze kawałki i umieszczam w miseczce.
Cebulę kroję w drobną kostkę,
zioła,
oliwki i
kapary drobno siekam i dodaję do
ryby. Na koniec dodaję
majonez i sporo świeżo zmielonego
pieprzu. Większość składników tej potrawy zawiera już w sobie
sól, dlatego w moim przypadku jej użycie nie było konieczne. Jeśli jednak ktoś lubi bardzo słono, to nie widzę problemu. Radziłbym jednak najpierw spróbować.Wszystkie składniki mieszam widelcem aż się dobrze połączą. Następnie pasta ląduje na kanapkach i zostaje "pożarta" szybciej niż powstała. :-)
