Wykonanie
Chyba każdy chociaż raz jadł chruściki. Mnie osobiście chruściki kojarzą się z moim domem rodzinnym. Mama robiła chruściki w każde Sylwestra i tak właściwie jest cały czas. Uwielbiam ich smak.
Ciastka te są też sławne w Tłusty Czwartek zaraz po pączkach. I fajnie, bo ja za paczkami nie przepadam, no chyba, że masą budyniową. Chruścików nigdy dość!1 kg
mąki5 jaj1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukru1 szklanka kwaśnej
śmietany1 łyżka
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
wódki lub
octuolej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Jajka,
cukier,
cukier waniliowy utrzeć, dodać
śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać
wódkę,
mąkę,
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto. Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany
olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać
cukrem pudrem.

