Wykonanie
Cały czas za mną chodził
kurczak nadziany
cytryną, odkąd zobaczyłam jak go przygotowuje Jamie. Nie pamiętam co tam on jescze dodawał, pamiętam
cytrynę! No to wczoraj nadziałam jednego!A wyszło to tak:

składniki1
kurczak około 1 1/2 kg1
cytryna1
cebula3 -4 ząbki
czosnkudo natarcia:
majeranek 3 łyżki
słodka papryka 3 łyżki
ostra papryka 2 łyżki
sól -2 - 3 łyżkido podlania:2-3 szklanki kwasu
chlebowegodo spięcia kilka wykałaczeksznur do związaniarękaw do pieczeniaprzygotowanie
Kurczaka myjemy, odcinamy tłuszcz przy skórze, w środku nacieramy łyżką
soli, łyżką
paryki jednej i drugiej, łyżką
majeranku.
Cytrynę nacinamy lekko nożem w 3-4 miejscach, wkładamy do środka.
Cebulę obieramy, kroimy w grube
pióra i również do środka jak i obrane i zmiażdżone ząbki
czosnku. Spinamy otwór wykałaczkami. Teraz wsmarowujemy pozostałe
przyprawy w całą powierzchnię ptaka.Związujemy sznurkiem - naturalnym, nogi i skrzydła. Wkładamy
kurczaka do rękawa, wlewamy kwas
chlebowy. Związujemy rękaw z drugiej stroby.
Kurczaka pieczemy w 240 stopniach przez godzinę 40 minut, następnie rozdzieramy folię i pieczemy 20 minut. Wtedy skórka będzie chrupiąca. Po tym czasie
mięso samo odchodzi od kości i jest obłędne, bardzo soczyste!
Bona Apetita!