ßßß
składniki1 kurczak około 1 1/2 kg1 cytryna1 cebula3 -4 ząbki czosnkudo natarcia:majeranek 3 łyżkisłodka papryka 3 łyżkiostra papryka 2 łyżkisól -2 - 3 łyżkido podlania:2-3 szklanki kwasu chlebowegodo spięcia kilka wykałaczeksznur do związaniarękaw do pieczeniaprzygotowanieKurczaka myjemy, odcinamy tłuszcz przy skórze, w środku nacieramy łyżką soli, łyżką paryki jednej i drugiej, łyżką majeranku. Cytrynę nacinamy lekko nożem w 3-4 miejscach, wkładamy do środka. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra i również do środka jak i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Spinamy otwór wykałaczkami. Teraz wsmarowujemy pozostałe przyprawy w całą powierzchnię ptaka.Związujemy sznurkiem - naturalnym, nogi i skrzydła. Wkładamy kurczaka do rękawa, wlewamy kwas chlebowy. Związujemy rękaw z drugiej stroby.Kurczaka pieczemy w 240 stopniach przez godzinę 40 minut, następnie rozdzieramy folię i pieczemy 20 minut. Wtedy skórka będzie chrupiąca. Po tym czasie mięso samo odchodzi od kości i jest obłędne, bardzo soczyste!Bona Apetita!